Milli Şairimiz ve Çanakkale Şehitlerimiz Mostar’da Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

T.C. Mostar Başkonsolosluğu ve Mostar Yunus Emre Enstitüsü (YEE) iş birliğiyle, 13 Mart Salı günü Mostar Dzemal Bijedic Üniversitesi İnsani Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda  “Milli Şairimiz Mehmet Akif ve İstiklal Marşı” isimli konferans gerçekleştirildi.

Programa T.C. Mostar Başkonsolosu Zerrin Kandemir, BİH Federasyon Eğitim ve Bilim Bakanı Yardımcısı Alden Kajtaz, Dzemal Bijediç Üniversitesi İnsani Bilimler Fakültesi Dekanı Almir Marić, Mostar Halk Kütüphanesi Müdürü Rasim Prguda, Hersek Müzesi Müdürü Asım Krhan, Mostar Yetimhanesi Müdürü Dalida Demiroviç, Mostar Kukla Tiyatrosu Müdürü Edin Kmetaş, akademisyenler, birçok ortaokul ve lise müdürü ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Programda konuşan T.C. Mostar Başkonsolosu Zerrin Kandemir, Türk tarihi bakımından anlamlı ve önemli bir hafta olduğuna vurgu yaptığı konuşmasında şunları kaydetti: “Bundan tam 103 yıl önce, 18 Mart 1915 tarihinde, Birinci Dünya Savaşının en kanlı mücadelesinin yaşandığı Çanakkale Deniz Savaşları, Türk ulusunun zaferiyle sonuçlandı. Çanakkale, dünyanın farklı bölgelerinden birçok milletin kayıplar verdiği, destanlaşmış, etkisi gelecek nesillere de yansımış, bu açıdan tarihin yeniden yazılmasına vesile olmuş bir savaştır. Türk ulusunun bağımsızlık mücadelesinin önemli kahramanlarından biri olan şair Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşıyla Türk ulusunun vatan sevgisini ve bağımsızlık arzusunu güçlü biçimde yansıtmaktadır.”

Başkonsolos Kandemir, Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda, Kıbrıs Barış Harekâtı’nda, Kore’de, terörle mücadelede, 15 Temmuz darbe girişiminde, yurt içinde ve yurt dışında hayatlarını vatanları uğruna feda etmiş tüm şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle andığını dile getirerek konuşmasını sonlandırdı.

Mostar YEE Müdürü Yunus Dilber ise çoğu Sancak bölgesinden olmak üzere 15 bin Boşnak’ın Çanakkale Harbi’nin zafer ile sonuçlanmasındaki katkılarından ötürü teşekkür ettiği konuşmasında, şehitlik mertebesine ulaşan 250 bin şehidimizi ve İstiklal Marşımızın yanı sıra pek çok eser bırakan Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve saygıyla andığını dile getirdi.

Açış konuşmalarının ardından Dr. Senad Hasanagić “Mehmet Akif Ersoy ve Boşnaklar –Tarihte, Değerlerde ve Hissiyatta Beraberlik“ konulu bir konferans verdi. Mehmet Akif'in mısralarından yola çıkarak Boşnakların ve Türklerin ortak değerlerinin ve hislerinin yanı sıra milli kimliklerinde paylaştıkları unsurları dile getiren Hasanagić konuşmasını, Osmanlı dönemindeki Boşnak hüviyetinden bahsederek noktaladı.   

Türk Dili ve Edebiyatı bölümü yüksek lisans öğrencilerinden Alijana Husika’nın gerçekleştirdiği “Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı ve Eserleri” konulu sunumun ardından, Türk Dili ve Edebiyatı 1. sınıf öğrencilerinden Melika Jelovac’ın “Çanakkale Şehitlerine” isimli şiiri seslendirmesi ile konferans son buldu.

Program sonrası misafirler, Çanakkale Zaferini anlatan sergiyi ziyaret ettiler.