“Edirne'den Mostar'a Kültür Kervanı” Mostar YEE’de

Yazıcı-dostu sürüm

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle ''Edirne'den Mostar'a Kültür Kervanı'' başlıklı kültür etkinliği Türkiye'den 40 yazarın katılımıyla 08 Mayıs 2018 tarihinde Mostar Yunus Emre Enstitüsünde (YEE) gerçekleştirildi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan yaptığı konuşmada, Balkanların Müslümanlaşması konusunda büyük bir efsane olarak nitelendirdiği Sarı Saltuk hakkında bilgi verdi. Bu yolculuğun bir edebiyat ve sanat yolculuğu olduğunu ve gittikleri her yerde dalgalanmalar yarattığına dikkat çeken Doğan, bunun yankılarının önümüzdeki dönemde görüleceğini ifade etti.

TYB tarafından gerçekleştirilen etkinliğe katılan Mostarlı hukukçu ve Türkiye uzmanı Dr. Senad Hasanagic ise edebiyat alanında yaptığı faaliyetler ve yayınladığı Türkçe eserler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Mostarlı yazar ve şair Nusret Omerika savaşın kendisi için bir dönüm noktası olduğuna vurgu yaptığı konuşmasında hayatını yazarak geçirdiğini ve ilk kitabını 1987 yılında yayınladığını söyledi. Boşnakların gelenekleri ile Osmanlı döneminde yaşamış Bosna Hersek'teki yazarlarla ilgili kitaplar yazmaya başladığını dile getirmesinin ardından İslâmiyet hakkında eserler verdiğini anlatarak kendi yazdığı bir şiiri de katılımcılarla paylaştı.

Karagöz Bey Medresesi Müdür Yardımcısı ve Samsun İlahiyat Fakültesi mezunu olan Suljo Ef. Sikotic de Edirne ile Mostar’ın ortak noktasına dikkat çekti. Ustalık eseri Selimiye Camii’ni yapan Mimar Sinan’ın Mostar’da iki eserinin bulunduğunu ifade eden Sikotic, kültürlerine ve değerlerine sahip çıkacak bir nesil yetiştiğinin altını çizerken, Bosna Hersek’te en çok şiir ve şarkıların yazıldığı şehrin Mostar olduğunu da sözlerine ekledi.

Yazarların fikir alışverişinde bulunduğu ve birbirlerine kitaplarını tanıttığı etkinlik, hediye takdimi ile sona erdi.