“Mostarlı Divan Şairleri”

Yazıcı-dostu sürüm

Mostarlı divan şairleri, Mostar Yunus Emre Enstitüsünde anıldı. Prof. Dr. Adnan Kadriç ve Nusret Omerika’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansın moderatörlüğünü Meadin Mrndzic üstlendi.

25 Aralık 2017 tarihinde düzenlenen programın açış konuşmasını, Mostar Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yunus Dilber yaptı. Önceki yıllarda, 16. yüzyılda yaşamış Mostarlı Hasan Ziyai ve Türk Edebiyatı çalışmalarıyla tanınan Alija Nametak ile ilgili programlar düzenlediklerini de hatırlatan Yunus Dilber, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mostarlı Türkolog Prof. Dr. Fehim Nematak’ın araştırmalarına göre Osmanlı döneminde Bosna Hersek’te 300’e yakın düşünür ve yazar, başta Türkçe olmak üzere Farsça ve Arapça olarak dil, edebiyat ve felsefe gibi çeşitli alanlarda 1.000’e yakın eser vermiştir. Bu veriler bize Boşnakların başta Türk Kültürü ve Edebiyatı olmak üzere Dünya Kültür ve Edebiyatına katkısını göstermektedir. Bugün Bosna Hersek’te Türkçe öğrenen gençler ve yeni Türkologlar iki kültür arasındaki bağları kuvvetlendirmek için birçok eserler verecektir.”

Açış konuşmasının ardından, Meadin Mrndzic moderatörlüğünde gerçekleşen konferanta, Bosna Hersekli divan şairleri üzerine birçok kitabı bulunan, Saraybosna Şarkiyat Enstitüsünde görev yapan Prof. Dr. Adnan Kadriç ve Osmanlı Döneminde Bosna Hersek’te Türk Edebiyatı ve Divan Şairleri Uzmanı olan ve bu konuda birçok kitap yazan Nusret Omerika konuşmalarını yaptılar.

Konferansa, Mostar Dzemal Bijediç Üniversitesi İnsani Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Almir Mariç, Eski Dekan Prof. Dr. Edim Şator, Mostar Halk Kütüphanesi Müdürü Rasim Prguda, Emekli Mostar Müftüsü Seid Smajkiç, Hukukçu ve Osmanlı Tarihi Uzmanı Dr. Senad Hasanagiç, divan şiirleri ve tasavvuf üzerine çalışan Prof. Dr. Alija Dilberoviç, okul müdürleri, Türkçe öğretmenleri ve öğrencilerin katıldı.

Ardından “Benim Şehrim” konulu Türkçe kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrenciler için ödül töreni düzenlendi. Yarışmada 1. olan Konjiç Lisesi öğrencisi Nedim Džajić’e dizüstü bilgisayar, 2. olan Mostar Tıp Lisesi öğrencisi Elma Čorbadžic’e tablet ve üçüncülüğü paylaşan Jablanica Lisesinden Amila Karić ve Konjiç Lisesinden Hana Turak’a tabletleri hediye edildi.