Mostar’da Türkçe Yaz Okulu Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Mostar Yunus Emre Enstitüsünde (YEE), 02 Mart Cuma günü “Türkçe Yaz Okulu” tanıtım programı gerçekleştirildi. Programa T.C. Mostar Başkonsolosu Zerrin Kandemir, Bosna Hersek Federasyon Eğitim Bakanı Danışmanı Alden Kajtaz, Mostar Arşiv Müdürü Mumin Išić, Mostar Pedagoji Kurumu Başkan Yardımcısı ve Yazar Nusret Omerika, Türk Temsil Heyet Başkanlığı Komutanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Türkçeyi ve Türkiye’yi yerinde tanıma fırsatı

Program Mostar YEE Müdürü Yunus Dilber’in konuşmasıyla başladı. Konuşmasında YEE’nin her yaş grubundan insana Türkçe öğretmek için çeşitli projeler yürüttüğünü belirten Dilber, “Tercihim Türkçe” projesiyle Bosna Hersek’teki ortaokul ve liselerde 9000 civarında Bosnalının Türkçe öğrendiğini, “Kardeş Okul” projesiyle de okullarda Türkçe öğrenenlerin bir haftalık İstanbul gezilerine fırsat bulduğunu dile getirdi. YEE’nin “Türkçe Öğretim Portali” ile dünyanın dört bir yanında Türkçe öğrenmek isteyenlere ücretsiz Türkçe öğrenme imkânı sunduğunu da ifade eden Dilber, YEE’nin “Türkçe Yaz Okulu” ile her yıl yüzlerce öğrencinin yüreğinde iz bıraktığını, 2018 yılında da 75 ülkeden 1000 katılımcıya Türkçeyi ve Türkiye’yi yerinde tanıma fırsatını sunacağını sözlerine ekledi.

Türkçe öğrenmenin önemi giderek artıyor

T.C. Mostar Başkonsolosu Zerrin Özdemir ise Türkiye’nin gelişen ve büyüyen bir ülke olduğuna dikkat çektiği konuşmasında “Türkiye ekonomide adından söz ettiren ve ekonomisi büyüyen bir ülkedir. Bu sebeple Türkçe öğrenmek gittikçe daha önemli hale gelecektir. Bosna Hersek’te her geçen gün farklı Türk kurum ve kuruluşları açılmakta ve faaliyet göstermektedir. Büyükelçiliğimiz, Başkonsolosluğumuz ve Yunus Emre Enstitüsü bunlardan sadece birkaçıdır. Sizlerin Türkçe öğrenmesi iki ülkenin bağlarını güçlü tutmak için çok önemlidir. Türkiye’deki okullarda da Boşnakça seçmeli yabancı dil olarak okutulacaktır. Türkçe Yaz Okulu da iki ülke arasında gönül elçileri oluşturmak için çok önemli bir projedir.” ifadelerini kullandı.

Açış konuşmaları ve Türkçe Yaz Okulu sunumunun ardından Mostar YEE’de Türkçe öğrenen ve önceki yıllarda Türkçe Yaz Okuluna katılan öğrencilerden Sanela Brković ve Melika Jelovac, Türkçe Yaz Okulu ile ilgili, Ahmed Dervišić ise Türkoloji Yaz Okulu ile ilgili deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Program ikramlarla son buldu.