Çanakkale Şehitleri ve İstiklâl Şairi Mehmet Akif Ersoy Mostar’da Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Çanakkale Zaferi’nin 104. yılında Çanakkale Şehitleri ve İstiklâl Şairi Mehmet Akif Ersoy Mostar’da anıldı.

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Mostar Başkonsolosluğu, Mostar Yunus Emre Enstitüsü ve Mostar Džemal Bijedić Üniversitesi İnsani Bilimler Fakültesi iş birliğiyle, 19 Mart Salı günü Mostar Džemal Bijedić Üniversitesi İnsani Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda  “Çanakkale Şehitlerini ve İstiklâl Şairi Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı” gerçekleştirildi.

Programa Bosna Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Dilberović, Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Mostar Muavin Konsolosu Bilal Köse, Džemal Bijedić Üniversitesi İnsani Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Adis Zilić,  Mostar Yetimhanesi Müdürü Dalida Demirović, akademisyenler, birçok ortaokul ve lise müdürü ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Program iki ülkenin millî marşlarının okunmasıyla başladı. Muavin Konsolosu Bilal Köse, konuşmasında Çanakkale’nin inanç, vatan sevgisi, dayanışma, birlik ve beraberlik, üstün başarı anlamına geldiğine vurgu yaparak şunları dile getirdi: “Çanakkale, milletimizin varoluş mücadelesidir. Çanakkale Zaferi, dünya literatüründe bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin tamamen değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk milletinin belirleyici ve aktif bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşı’nın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk milletinin Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakârlıklarının doruk noktasına ulaştığı bir azmin mücadelesidir. Basta ebedî Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere; kutsal vatan topraklarını canları pahasına müdafaa ederek şehitlik mertebesine erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla hatırlıyor, hatıraları önünde saygı ile eğiliyoruz.”

Mostar Müdürü Yunus Dilber ise çoğu Sancak bölgesinden olmak üzere 15 bin Boşnak’ın Çanakkale Harbi’nin zafer ile sonuçlanmasındaki katkılarından ötürü Boşnak halkına teşekkür ettiği konuşmasında, şehitlik mertebesine ulaşan 250 bin şehidimizi rahmet ve saygıyla andığını dile getirdi. Džemal Bijedić Üniversitesi İnsani Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Adis Zilić, Çanakkale Savaşı'nda can veren şehitleri saygıyla andığını ve bu önemli günde iş birliklerinden ötürü Mostar Yunus Emre Enstitüsüne teşekkürlerini sunduğunu ifade etti.

Konuşmalarının ardından Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Emre Çelik ile Asistan Selma Čusto “Çanakkale Geçilmez“; Ömriye Bayrak ile Jasmina Turajlić ise “Mehmet Akif ve Tarihe Tutulan Bir Işık: İstiklâl Marşı”  konulu sunumlarını yaptı.

Program, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinden Melika Jelovac ile Ali Kamer Aksoy’un “Çanakkale Şehitlerine” isimli şiiri seslendirmesinin ardından “Çanakkale Savaşı” konulu belgeselin izlenmesiyle son buldu.