Mostar’da 300 Yıllık Kur’an-ı Kerim Sergilendi

Yazıcı-dostu sürüm

Mostar Yunus Emre Enstitüsü ve Mostar Kültür Merkezi iş birliğiyle 29 Nisan 2019 tarihinde Mostar’da, Şair ve Yazar Nusret Omerika’nın Kur’an-ı Kerim koleksiyonu sergilendi.

Mostar Kültür Merkezinde, Nusret Omerika’nın koleksiyonundan 114 adet Kur’an-ı Kerim’in sergilendiği etkinlikte 6 adet el yazması Kur’an da vardı. Sergiye T.C. Mostar Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Bilal Köse, Mostar Pedagoji Kurumu Müdürü Enisa Gološ, Mostar Kütüphanesi Müdürü Rasim Prguda, Hersek Müzesi Müdürü Asım Krhan, Hersek Arşiv Müdürü Mumin Išić, çok sayıda okul müdürü ve Mostarlı katıldı. Serginin açılışında Karagöz Bey Medresesinde Kur’an dersi hocalığı yapan Prof. Emin Tučović aşere okudu. Aşere okunmasının ardından Mostar Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yunus Dilber “Başta birçok emek ve zahmete girerek kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim koleksiyonu oluşturan ve bizlere bu koleksiyonu sergileme fırsatı sunan Nusret Omerika’ya, ardından sergimize iştirak eden herkese teşekkür ediyorum. Nusret Bey’in Kur’an-ı Kerim’leri bazen bir depodan, bazen bir Hristiyan’dan, bazen arşivlerden büyük bir emek sarf ederek toparladığını biliyorum. Sizler de Nusret Bey sayesinde el yazması, matbu baskılarını, üzerinde çok güzel tezhip ve ebru sanatı olan farklı ülkelerden getirilmiş Kur’an’ları göreceksiniz. Bu koleksiyon için kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır.” şeklinde konuştu. Dilber’in ardından Karagöz Bey Medresesinden Prof. Suljo Čikotić ve Pedagoji Kurumundan Dr. Ahmet Hušić Kur’an-ı Kerim ve okumak üzerine konuşmalarını yaptılar.

Sergiye geçmeden önce koleksiyoner Nusret Omerika, ilgililere koleksiyonunu nasıl oluşturduğunu anlattı. Omerika konuşmasında “Kütüphanemde yaklaşık 3000 adet kitap bulunmaktadır. Bunlardan 200 tanesi kutsal kitabımızdan oluşmaktadır. Biz bunlardan 114 tanesini burada sergilemeyi tercih ettik. Hepsinin benim için birbirinden ilginç hikâyesi var. Aralarında İstanbul’un dar sokaklarını adım adım dolaştıktan sonra satın aldığım ama otobüste unuttuğumuz Kur’an da var, Bosna Hersek’in en ücra köşelerine veya dağlarına gidip satın aldığım Kur’an da… 114 Kur’an-ı Kerim’in 6 tanesi el yazmasıdır. 3 tanesi altın varaklarla süslenmiştir. Kiminin kabı ebru sanatıyla ciltlenmiş, kiminin içerisi tezhiplerle bezenmiştir.” sözlerine yer verdi.

Sergide Suudi Arabistan, Mısır, İran, Pakistan, Lübnan, Endonezya, Türkiye ve Bosna Hersek gibi birçok ülkeden Arapça, Farsça, Türkçe, Almanca pek çok Kur’an ilgililerin beğenisine sunuldu.