Cengiz Aytmatov Mostar’da Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Mostar Yunus Enstitüsü ve Dzemal Bijedic Üniversitesi Türk Dil Edebiyatı Bölümü iş birliğiyle Cengiz Aytmatov doğumunun 90’ıncı, ölümünün 10’uncu yılında Mostar’da anıldı.

Program Dzemal Bijedic Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla, yazar ve şair Nusret Omerika’nın Cengiz Aytmatov’un hayatını anlatmasıyla başladı.

Nusret Omerika; “Cengiz Aytmatov’un eserlerini okumak ‘Bin Bir Gece Masallarını’ okumak gibi değildir. Onun teması halktır çünkü toplumu çok iyi gözlemlemiştir. ‘Cemile’ isimli kitabında köyde yaşayan bir kızı anlatmış ve köy yaşantısını gözler önüne sermiş; ‘Dişi Kurdun Rüyaları’ isimli kitabında yalnız insanı değil, hayvan psikolojisini de ele almıştır. Cengiz Aytmatov, Boşnak yazar Ćamil Sijarić ile aynı metotları kullanmıştır ve birçok benzerliği vardır. Bu yüzden eserlerini muhakkak okumak gerekir.” diye konuştu.

Enstitü Müdürü Yunus Dilber ise Cengiz Aytmatov’un eserlerinin edebiyat dünyasına aralanan bir kapı olduğunu ifade ederek, “Cengiz Aytmatov’u anmamıza ve onun hakkında bilgi edinmemize vesile olan Nusret Omerika’ya teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar için Cengiz Aytmatov’un “Kırmızı Eşarp” adlı romanından uyarlanan “Selvi Boylum Al Yazmalım” filminin gösterimi gerçekleştirildi.